,,Jsem kuchařem v Hostinci pod věží,
vařím jen z toho, co lidé přináší...“
Vaší zášť zpěním – na pánvi života
vedle už v kotlíku šílenství klokotá
na drobno nakrájím lhostejnost, klam
recept ten archivní pradávno znám
Zamíchám, přimíchám špetku závisti
ta vůně zkažená provoní náměstí
přikrýt a přidusit – lásku a pokoru
v hmoždíři rozdrtit snahu, tu potvoru
Udělám zásmažku – z falešných citů
potkani koukají v kuchyni z krytů
zdrcla se laskavost, nevadí, nahradím
přidám tam ješitnost, polévku pohladí
Na konec povařím ještě malou chvíli
hosté snad ocení – mou nesnadnou píli
k tomu jim nakrájím krajíce hněvu
na stůl pak položím k talíři zlému
Hosty pak u dveří s hostinskou přivítám
,,Vítejte v hostinci, služebník, račte dál...“
naleju polévku z jejich vlastních duší
pokrm tak odporný – chutnat přeci musí
Hostinská nabídne kalichy hořkosti
,,Nechte si chutnat – dost je té marnosti!“
budou se cpát, funět, hold běda jim běda
z hostů těch, polévky – se žaludek zvedá...
...a až se nažerou, puknou a prasknou
mám rád tu chvíli, tu chvíli krásnou
vytečou dveřmi ven a světla zhasnou
(mám rád tu chvíli, tu chvíli vzácnou...)
Dnes je lidský žaludek životem tak otrlý a jako chemická laboratoř, rozloží do střev už vše. Mám obavu, že to zporcují v pohodě a dají si ještě druhý chod. Asi jde o to, nebýt tolik kvalitou zmlsaným :-)
14.05.2022 14:18:33 | šerý