Celou noc do oken bušil déšť,
ještě, že ustal k ránu.
Slunce se leskne v kalužích,
jak střípky z porcelánu.
Předpověď na hezký den
večer byla ve zprávách mimořádná.
Ať hádáš, jak hádáš,
uhodnout ji, věc není snadná.
Jdeš ráno umytou ulicí,
nasloucháš ptačímu zpěvu.
Cestou potkáváš poloznámé
a nutíš se do úsměvu.
V kavárně na rohu, na ulici,
usedneš ke stolku s kávou,
v novinách přečteš si o počasí,
pohladíš kočku hladovou, nedočkavou.
Blíží se poledne a slunce pálí,
číšník jde roztáhnout slunečníky.
Kočka se schoulila pod stůl do stínu
a on ji donesl zbytky od paštiky.
Dopíjíš kávu a nechce se ti
odejít k obědu domů,
tvá mladá žena dnes prvně vaří,
to vypadá na pohromu.
I přesto svět točí se dál,
neštěstí je zažehnáno.
Svou ženu jsi vlídností překvapil,
ale, dej pane, aby už bylo ráno.