Klobouk si nasadím,
kabát obléknu přes ramena.
Myšlenky naladím,
dnes to snad bude změna.
Ulicí s noblesou kráčím,
zdravím své známé i dámy,
tajně se ohlédnout stačím
za těmi, kolem, co projdou samy.
Pohlížím do tváří dívkám,
ty přede mnou sklánějí zrak.
Řádně netuším, co tím získám,
a tak to dělám jen tak.
Cítím, že roste má pýcha,
má křídla mocně vlála.
tu náhle jedna dívka tichá,
na mě se pousmála.
Já zahlédnul její oči
a rázem zrudnul jak rak,
jako na bláznivém kolotoči
cítil jsem, že letím do oblak.
Z těch oblaků shlížím
a na duši je mi krásně,
ale, když se k zemi blížím,
tu vidím všechno jasně.
Má první myšlenka byla lichá,
marnivý vánek v mé duši vál,
totiž, ta dívka tichá,
patřila k tomu, co kousek ode mě stál.