Na stěně visí
portrét mladé ženy.
Kdosi jej pověsil kdysi,
má pohled zamlžený.
Visí tam léta,
možná i století,
toulal se kolem světa,
než vrátil se vzápětí.
Nikdo už neví,
kdo je ta mladá žena.
Neví a nevyjeví,
a jestli ví, mlčí jak pěna.
Tajemná tvář
na protější bílé stěně.
Možná jsem lhář
a cítím se pobaveně,
když vyprávím příběh obrazu,
jejž někdo vyměnil za vázu,
pro jeho krásu.