Hledači mušlí na pobřeží,
spěchají, než odliv ustane.
V koších je mají, čerstvé jsou a svěží,
na trhu žádané.
Moře se pomalu vrací,
stoupá náhle ke kolenům,
písek pláží se očím ztrácí,
na skále, bíle září dům.
Na obzoru napnuté plachty plují,
po větru směr svůj mění.
Rackové nad vodou poletují,
zpět lodi doplují po setmění.