Ráno před zrcadlem stál,
rozený generál,
a tak postavil se k věci směle,
sám zvolil se za velitele.
Připravuje vojsko k boji,
to na bitevním poli stojí
vyšňořené velice,
vojáci štíhlí, rudé čepice,
hlava na hlavě,
tlačí se v rudé záplavě.
V mysli splétá plán,
přehlíží vojska lán,
a snuje smělé cíle.
Již nastala ta chvíle
maršálskou hůl vzít,
ze stínu vystoupit.
A tak vystoupí v čele
armády své, uzardělé,
a všechno ji vypoví
rozhodnými proslovy.
Svou velitelskou holí mává,
vojsko mlčí, marná sláva:
on rozhlíží se kolem;
jak bojovat s makovým polem ?