Básník a pes:
když básník píše,
pes leží kdes.
Leží tiše, upadl do snové říše,
jen občas okem jistí,
padající listí - na zahradě:
má trochu po náladě,
když básník - jeho pán,
leží vyčerpán - pod jabloní.
Je dusno, nebe se kaboní.
Je nasnadě, že bouřka v zahradě
poezii nesvědčí.
Pes vstane a zívá,
na básníka, na pána se dívá
a oddaně čeká.
Pán na to nic a pes štěká,
očekával víc.
A tak odešel ke stromu,
k tomu nejbližšímu u domu,
aby to, co psi často dělají,
když páničci čas nemají,
s velkou slastí udělal.
Básník - pán jen klidně stál
a na svého psa se smál.