Dívám se na mrtvou řeku,
stojím a nechci jít blíž.
Svádí - touží po člověku,
co životu je na obtíž.
Nerostou kolem ní stromy,
břehy jsou písek a kamení.
Vždy je krok od pohromy,
ten, co nedbá na znamení.
Přes řeku převáží zahalený,
kdo, nepoznáš - tvář cizí.
Zaboří vesla do kalné pěny,
a živý svět v mlhách mizí.