Život je studnou bezednou,
z níž každým dnem se upíjí,
včerejší stesky pomíjí,
vzpomínky trpké vyblednou.
Znám noci, dny, když prošednou,
znám noci, dny, když rozkvetou,
jak růže vůní popletou,
v studni někdy voda voní.
Jindy hořkost vstoupí do ní,
nabírám ji do klobouku,
zalévám s ní svoji louku,
a život běží tryskem koní.