Kouř z hlavní rozbil okovy ohniváků
v taktu oskeruší vyslídil marnivost
jižních moří tep saje pozdní hrozny
a utápí bol v nevěstincích z atlasu
Vida! Pošlapaný hermelín krále Urana
žaluje horko v hnízdech andělů
pařáty orlů mizí v beznaději moří
dýchaje páry v průdušnicích mizí
Doliny labutích perutí spí v pokleku
studny v dech meluzín a v nářku zní
cinkají jak mexické dolary o hrany
smáčené jinotajným kořením dní
Proč brodíš jen kojné řeky Urane?
proč probleskuje tvůj meč v čele karavan?
proč ústí tvé žlázy v mrtvé dno jizev?
a proč sládne tvá hořká melodie?
Moc-li by bylo z pochvy meč tasit
a zášť tvou v démant proměnit
Urane! Sviť na cesty poutníkům
a raněným láskou ukaž co zbylo
z pozdního sběru