jednou se vrátím
pozdržet onu krásu
která rozechvívá
vltavu
mou vlast
dirigent pozvedne taktovku
orchestr se rozezní
v jediné chvíli souznění
člověka s přírodou
do duše vetknou se
tóny míru heboučké
jako když oblázek
vlnka pohladí
polaská
něhou kolébanou
od moří
jednou se vrátím
cestou vyšlapanou
půjde se lehčeji
matičko praho
mystická
děkuji za tvé přijetí
znovu mlčky postojím
u hrobu
Bedřicha Smetany