Oknem cely proudí chlad,
ven chtěl bych se podívat,
však stěna je vysoká,
a já nedosáhnu.
Po volnosti prahnu,
svobody se nadechnout,
utéci, zbavit se pout
a krajem volně jít.
Představa divoká
nechce mě opustit.
Tíha okovů mě trápí,
má krev dlažbu cely zkrápí
a venku pranýř stloukají
a ještě šibenici.
Co víc na to říci ?
Již diváci se sbíhají
na tu velkou slávu.
Možná mě chtějí pověsit,
nebo mi setnout hlavu.
A to všechno pro zábavu,
aby se mohli veselit.
Za ten kousek chleba,
stačilo by tucet ran,
a když ne, tak třeba
být přísně pokárán.
Pak vyhostit z města,
do vyhnanství hnán,
a ne sypat sůl
do zjitřených ran.
No, co naplat,
jiný výslech nepřežil
a dav si svoje žádá.
Ta tíha padla na má záda,
prostě jsem vybrán byl.
Tak zítra bude má premiéra,
budou tam všichni, i starostova dcera,
snad bude volat třikrát sláva,
až se ji k nohám skutálí má hlava.