Na stole básníka,
čistý papír leží.
Básník nevzlyká,
ale múzu svou si střeží.
Brko z bílé husy,
v inkoustu namáčí.
První slova básně zkusí,
ale to nestačí.
Pár veršů v řádcích tančí,
ne a ne najít rým.
Jakoby v pomeranči
hledaly dým.
Náhle se pero rozletělo,
jako s nebe slova napadala.
Zřejmě to jenom chtělo,
aby je o to múza požádala.
Tak zrodila se báseň,
o husím, či labutím peří.
Kdo pro verše má vášeň,
buď vítán, už ode dveří.