Plameny v krbu plazí se
a dřevo praská,
u krbu štíhlá kráska,
ruku opřenou na římse,
stojí a usmívá se.
Dnes dámou je večera,
přítomné zpěvem baví,
někdo z nich život slaví:
chlad táhne z jezera,
a hvězdy září v celé kráse.
Čistého sopránu plný sál,
hosté tiše poslouchají,
nadšení ve tvářích mají,
a mladík stojící opodál,
na krásku nedívá se.
Hodiny půlnoc odbily,
hosté se pomalu rozcházejí,
dobrou noc vzájemně si přejí,
a kráska se zastavila na chvíli,
do sálu ohlédla se.
Očima mladíka hledá,
ještě před chvílí u krbu stál,
snad se ji oslovit bál
v domnění, že šanci mu nedá:
ani dnes zřejmě nedočká se.