Na zlatém voze zlatý lučištník,
své zlaté šípy střílí,
byl za malinkou chvíli,
kratší než jen okamžik,
přikryt bílým oblakem.
A na vyprahlou zem
dopadl vlídný stín.
Z vyhřátých říčních zátočin
dolehl k nám vzdech,
to ryby téměř na zádech
vydechly úlevou.
Ožil sprahlý kraj, k nebi oči zvedá,
z blankytu je náhle šedá
a v dáli hromy řvou.
Kapky v prach se zaryly,
ty první, co zemi přišly na pomoc.
Začalo pršet a pršelo celou noc,
až k šedému ránu.
Provazy vody zemi poutaly,
vody tolik, jak v oceánu,
břehy se ztratily.
Vlny se doširoka rozlily,
sytily zem i jezera
a ještě téhož večera,
smazaly všechny rozdíly,
kde byla stezka, kde příkopa,
meandry řeky zmizely:
zrodil se vodní svět,
souš nebyla na dohled;
a kdy se vše vrátí zpět ?
Až slunce zlatý lučištník,
zlaté své šípy vystřelí.