Ve starých knihách, kdo v nich ještě čítá,
když v policích leží v zapomnění?
Vždyť hledání v příběh se změní,
však v mnohých, mnohá je pravda skryta.
Tajemství knih, starých, v kůži vázaných,
psaných písmem dávným, čitelným stěží,
v myšlenkách skryto je: pro příští střeží,
kdo najde a pochopí, pro nemnoho z nich.
Kdo knihám vládne, před sebou celý svět má,
ve světle žije, s moudrými ke stolu sedá,
myšlenky v čase zmizelé – hledá,
kde ztracené jsou, tam život ovládne tma.