Divocí koně běží,
země duní, hřívy vlají,
na zpocená těla sedá prach.
Divocí, v běhu si hrají,
svobodní bez otěží:
nemohou žít v ohradách.
Na pláních rozlehlých,
volní jsou a vidí do daleka:
jejich běh nemá cíl.
Nevědí, co kde je čeká:
na horách bílý sníh
sluncem se rozzářil.
Běží, běží stádo koní,
jak vichr ženou se zběsilí:
sil mají dost, tak pádí.
Zastaví u řeky, aby se napili:
slunce se za obzor kloní,
vánek jim hřívy hladí.