Tělo mé zraněné na poli leží,
můj život pomalu mizí.
Dým zkázy stoupá ze strážních věží,
ta s kosou žeň svou sklízí.
Na bílých kabátcích skvrn krvavých máme,
že běl jejich, vidět již není.
Poslední vzkaz domů posíláme:
na polích ležíme, k smrti odsouzeni.
Už nevzejdou nám nová rána,
a nepadne již nikdy chladná rosa.
Tu snáší se krkavec, tu slétá vrána:
sbírá své duše rezavá kosa.