Dědečku, co to ten pán vypráví,
dědo, ten pán je hloupý ?
Ale, kdeže, hochu můj,
pouze na rozum je skoupý.
Říká, co slina mu na jazyk připraví,
a k tomu ztrácí nit.
Jen z prázdné hlavy potřebuje,
to prázdno vyplavit.
Dědečku, umí ten pán se smát ?
to umí, přece, každý, to ti zaručím.
Jenže on se směje, tak, akorát,
hloupým vtipům svým.
Je to jen smutná a tragická postava,
k veselí všem, co kolem kráčí.
Zleva, zprava od života rány dostává,
a nechápe, že k smíchu je, i k pláči.
Znáš to, pro hlupáka každý hloupý. Pak je tu ta otázka, zda je v pořádku to, že je dobré soudit jiné. Nechodíme v jejich botách. A už vůbec ne z filozofického hlediska, protože minulost je pryč a neměla by se vláčet s sebou.
Pak je samozřejmě zajímavé sledovat, jak dospělí odpovídají dětem. To je asi nejdůležitější... Protože v tomto příběhu je pro mě ten špatný děda.
08.06.2023 13:35:27 | Constantine