Žízniví koně krky natahují,
postroje praskají tíhou svědomí.
Žíznivým koním se neubrání,
touhu po vodě, ohlávka nezlomí.
Nechtějí stát s hlavami skloněnými,
vzpínají se a kopyty svými buší.
Ohrada sténá pod mocnými těly,
nezkrotných koňských duší.
Nezdusí touhu po svobodě
ani otěže, ani ohlávka zlatá.
Tu žízeň pouta neuhasí,
jen volná step – hříva rozevlátá.