Uhodil veslem o hladinu,
řeka se zachvěla.
Loď zahnal nad hlubinu,
zívala nesmělá.
Rákosí chladem se sklání,
mlčí a chřadne.
Má jedno tajné přání,
je zradit ho nenapadne.
Uhodil veslem o hladinu,
voda se zamračila.
Zrudla, podobna vínu,
víry se roztančila.
Do prázdné loďky bijí
vlny rozjařené.
Řeka zlo nepromíjí,
ale srdce má otevřené.