I
Stará dáma odložila klobouk na věšák
Růžový klobouk – a s ním i staronový šat
Než pozdržela pohyb rukou,
odeznělých vnad
Když z nepohody deštník
jí na zem mokrý spad.
Den byl deštivý, šeď nebes
šerem obtěžkala stůl
Kde zhasl mládí sen a nálad truchlivých
zlobná rozlétla se hůl
Nad hlavami zachmuřených létavic
a laciným třpytem zlata
Ten deštník kol vše poskvrnil
že nenašel dávno adresáta.
II
Panovačná masa rozložitých hýždí hýbe úřadem
duší zpozdilých
Paní velkohubá má svůj plodný den
Věřit se ani nechce,
kam míří nepřítomných povaha
Ta bodrá světice snad svlékne všechny donaha
Kde pravda je – ten trudný problém
málokoho zkruší
Pro přičinlivý odhad sil přec stačí napnout uši.
III
Mladé dívky sesedly se s číší na barovém stole
K projednání výsledků,
jak v milenecké prospívají škole
Jedna přes druhou pak odříkala svodů pevná pravidla
Než v přesném pořádku
rozpitvaly mužů směšná osidla.
Snadno naivní student utone
v kalném řečišti lásky
Jim nad hlavami kroužil přízrak ženské svornosti,
povzbudivé hlásky
Slova utrženého obdivu – přec jedna víc
a druhá méně dostala
To věru falše proradnost – co v lidech ukryto
už kamarádka dávno poznala.
Jste veliký básník. Vaše díla jsou skutečně hodnotná.
16.07.2023 11:38:07 | Václav
pravděpodobně s "okázalou vtipností" v oddílu I a II stínáte jednu naši zdejší soukmenovkyni..jsem opravdu moc rád, pane Zoroastře, že jsem se před nedávným časem zhostil možnosti vyjádřiti se k Vám ve "vzkazech...
09.07.2023 18:20:09 | Frr