Anotace: smíšené verše - obrázek ještě z dob budování socialismu, kdy pracovní doba začínala v 6.00 ráno.
I
Když nad ránem chlad noci
v mých kloubech odpor vysráží
a dav lidských stínů bez života
v ulicích mé smysly zaráží,
když z kabin autobusů zajatci
zmučení návalem, ospalí a hluší
v grimasách zlých a nerudných
jak z kouta vypuzená fena zradu tuší –
já letím prostorem,
kde bota v ranním šílenství
jen hluše do zdí buší
a zběsilý hlomoz tramvají
sotva procitlé sny ruší,
v tom ranním šílenství,
kdy z noci bez jitra jen zejí cizí tváře,
já kráčím nad ránem do naší kanceláře.
II
Z večera, když dýmný oblak taje
nad městem a šerem barvy rozpouští,
když v duši mé, jak kvasný nálev zraje
nostalgická nálada, jakou těžko rozluští,
kdo nezná zákoutí, v nichž zádumčivým rytmem hraje
hudba bez houslisty, bez zpěváka,
kde ze zdí omšelých zní nápěv mollový,
hlas touhy, když se večer smráká,
mé touhy nesmělé, jež z kroků uloví
jen samotu – Já bloumám bez cíle,
abych nouze zmírnil teskný doprovod,
když světel výstraha jen marně láká
bezradného chodce zbočit v neonový schod
a oslovit tu hruď, co stojí za to,
(pozval bych Vás na kávu, žel zrovna nemám na to)
tak bloumám bez cíle, než v těsném podnájmu
svůj ustelu si ze dne vytoužený hrob
a nad ránem mě pohltí zas temné mlhy brod –
já z potřeb svých již slevil víc než dost,
teď strachem chvěji se o vlastní lhostejnost.