Tak jako v mlhách poutník ztrácí smysluplný směr
a v mámení temných siluet na bludný patří svět,
člověka jak smavý kabaret tak veršů vábí květ,
že zženštilé touhy bez rozumu má hned plný džber.
Kdo kritické mysli silou ducha nepochytil dost,
do splínu sklíčen noří se jak básník v pusté noci
a marně hledá útěchu, když zůstal bez pomoci
všude tam, kde vášně nezralost nezvaný je host.
Tak nyvý jazyk poetů horší hraběcích je rad,
když jako Sirény líbivou svou písní bez obsahu
káží opustit loď, leč kdo pravdu pochopil,
vrhá se hned na podlahu
ve spásné naději, že v nouzi smyslů střízlivost
pomůže mu snad.
Wow. Já už z toho dost vypadla, ale je to psané jambem, že? Krásné verše.
13.07.2023 15:11:34 | tall&curly
Po pravdě, jamb, daktyl, trochej, hexametr, nebo alexandrín neřeším, podstatný je obsah sdělení a formu volím citem takovou, aby svou působivostí ono sdělení podtrhla. V každém případě děkuji za pozitivní komentář.
13.07.2023 23:05:06 | Zoroaster
pěkné...takové byronovské, tradiční pojetí
13.07.2023 12:19:37 | stormeater