Anotace: Tady byla babička načesaná bez šatky. Měla totiž s dědečkem zlatou svatbu. Mě tehdy bylo 17 let. Tehdy neskutečné jak daleko ve svém životě došli, čím vším prošli, jak děda riskoval bytí celé rodiny, protože pekl chleba a partyzánům pomáhal. Klobouk dolů.
Babička ve snu
Dítě kouká na ni,
jablko svírá v dlani,
ruce staré, velmi scvrklé
naškrábaly hodně mrkve.
Postava shrbená,
sedřená stařena,
mnoho dětí doma
přijala od Boha.
Skromné žití měla
lásku v srdci velkou,
málokdy seděla
s černobílou telkou.
Lásku rozdávala
dětem i vnoučatům,
muže milovala
pro něj byla svatou.
Přes den mnoho práce,
večer strašně znavená,
o všechny se starala
ta naše hodná stařena.
Lavórek vytáhla
na večerní mytí,
po hubce sáhla
vody není k zbytí.
Pak si klekla na zem
ruce k nebi spíná,
modlitbou děkuje,
růženec v nich svírá.
Hlava dolu, vlásky bílé
ty pak zdobí betky a brýle,
zavázala si krásnou šátku
vytvořila pohádkovou babku.