Lidé z paneláku

Lidé z paneláku

Anotace: smíšené verše

 

Jsou domy oděné do ticha spočinutí,

v nich život přičinlivý z půdy vykvétá

a vůně zahrady se oknem ze sna nutí,

když z dětské postýlky ven hledíš do světa.

 

Jsou domy prostorné a srdci otevřené,

k nim člověk umění se v lásce přimyká

a duše nezlomná svůj oblouk víry klene,

tam krása člověka se z bahna vysvléká.

 

Jsou domy nevzhledné a syré pachem sněti,

z nich žalost nevraživých matek vytéká

strouhami násilí a nářek lačných dětí

tne silou odporu, jenž na zem pokleká.

 

Náš dům se nebes dotýká

a v jednolité mase betonu

ční do výše z geometrické šedi ploch.

Vyplněn je stovkami buněk

s minimální výměrou účelnosti

a nespočetnou masou lidí,

o nichž nemohu nic říci.

 

Uvnitř je vše dovoleno

krom nespoutaných projevů života

a mohutnými šachtami tam proudí čas

jako supové vyprahlým údolím netečnosti.

Autor Zoroaster, 17.07.2023
Přečteno 119x
Tipy 6
Poslední tipující: mkinka, MatyhoZmaty, Psavec, Kubíno
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
líbí

I ten panelák má své kouzlo :)

18.07.2023 22:08:16 | MatyhoZmaty

líbí

au, si dovolím za sebe tvrdit, že ač v panelovém bytě, lze i jinak

17.07.2023 15:18:23 | Vivien

© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.2 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí ⋅ Osobní údaje ⋅ Provozovatel