tvá touha je bouřlivá
jako řeka co zbořila stavidla
a za ní zůstávají mosty a kameny
mrtvé jak tělo bez vody
bilá křídla labutí přemaluješ
barvou rudou
co když tvá touha ti unikne
co bude s tebou?
Učitel Ezop je zkoprnělý že ho někdo bere vážně. Tato básnička je skutečně pokročilejší, vážná slova hrdinčiny domluvy a varování budí respekt. V první sloce zvuky slabik napodobují zvuky dravé vody.
Ta "křídla labutí" se někdy označují jako klišé a básníci se tomu snaží spíš vyhnout. Jedna výborná autorka a kritička zde "tall&curly" je na klišé jako drak, každému to vytkne a má pravdu. Klišé je obrazné vyjádření třeba i hezké ale během let tolik používané, že ztratilo účinek. Myslím že v tomhle případě nejde o klišé, že jsi k tomu obrazu opravdu dospěla a ona má svou funkci.
Formálně zdařilé přirozeně volně vázané verše varující muže i ženy aby nepodléhali vášní, nýbrž zachovávali svou vlastní hodnotu (znáš-li jen vášeň a ona ti uteče, co pak bude s tebou?)
21.07.2023 20:58:03 | Ezop
Oprav si: "bílá křídla", nikoli "bílé křídla" - to je pravopisná hrubka.
21.07.2023 12:39:36 | Zoroaster
chci podekovat Ezopovi za komentař k minulé básni řídila jsem se podle toho i této básni snad se bude líbit myslím, že mi tyto kratší formáty vyhovují více Děkuju moc
21.07.2023 12:23:51 | Sára Černá