Dnem i nocí
Duše má létá
S tebou i za tebou
Až na konec světa
Duše si létá
Však proklaté tělo
Přízemní věci
Prý dělat by chtělo
Dobře se najíst
Dobře spát
Za tebou běžet
A s tebou si hrát
Sám ďábel ve mně říká
Pojď ke mně blíž
Jen po tobě toužím
Jen ty hladit mě smíš
Duší anděl
Však s ďáblem v těle
Jdou proti sobě
Však přesto, zdá se
Rozumí si skvěle
Pěkná báseň, ale...rozšiřující jedno z nejhorších klišé o "oddělitelnosti těla a duše", protože jedno jsou. Ale právě v erotice tohle nesmyslné rozdělení "anděl (v hlavě)a ďábel (v těle)" v pojetí zakázaného "hraní si na hřích" vyvolává paradoxně správné psychické smyslné napětí. Paradoxní představy má člověk... :-)
25.07.2023 11:40:15 | Lighter
Neoddělitelné jsou jistě ve smyslu, že z určitého úhlu pohledu je vše spojeno se vším. Ovšem co se týče přesvědčení o tom, že duše je funkce těla, tak tuto víru já nesdílím. Vím o několika lidech, co se ve stavu buď klinické smrti nebo změněného vědomí, viděli shora sami sebe. A to s detaily, které si nelze vymyslet.
25.07.2023 13:53:54 | kozorožka