Tajemný, u dna kráčející a ukrývající,
do klubíčka se stáčející před dravými protivníky.
Nepochopený, nepoznaný a jedinečný, avšak ne jediný svého druhu.
Nepříliš bojoval za svou existenci
a tak dočkal se zapomnění.
Nahrazen novými druhy v té naší říši,
za sklem vitrín v kamenech ukrytý.
A ač od nás lidí vzdáleně se liší,
kdysi patřil i on do naší reality.
Nedočkal se záchrany, neměl tolik možností,
a proto stal se jen minulostí.
Člověk se nemusí držet u dna a tiše kráčet,
své pocity a touhy na svých bedrech jen vláčet.
Neměl by se bát vyplout na hladinu,
strachu postavit se a mluvit na rovinu.
Každé příležitosti náležitě využít,
odhalit jaký je a pro co chce žít.
V opačném případě míří k zapoměnní
jako ten Trilobit, tvor, který mezi námi už není.