Hodslavice
Hodslavice to je ves,
uprostřed dědiny domek jest.
Není to jen tak nějaký dům,
dnes je tam vystaven klobouk a hůl.
Kdopak se houpal v kolébce?
Čí to jsou fotky na nástěnce?
Kdo tady stojí na podstavci?
Sám František Palacký…
Jsme na něj hrdí, co dokázal.
Byl velmi chytrý, on ukázal.
Pocházel z malé vesničky,
dokázal velké věcičky.
Říkalo se mu ,,Otec národa“
jen to je pocta pro boha.
Uměl jedenáct jazyků,
zvládl je v okamžiku.
Dostal se i na bankovku,
ne na stovku, ale tisícovku.
Jsme na tebe hrdí Františku Palacký,
pečujeme o tvůj domek,
i o tebe na tom podstavci.