Dokud je člověk živý
Stále se něčemu diví
Jaké divy zná
Vznešená divizna
Stojí v louce jako svíce
Z dáli vidět, metru zvíce
Malými žlutými květy
Stvol obalen celý
Obletují jej čmeláci
Bzučí kolem včely
Vysoký stvol k nebi se tyčí
Když svět do mraků se noří
Do dáli divizna svítí
Jako hrdý maják v moři
Tisíc divů zná
Divizna krásná
Bylina léčivá
Koho trápí kašel
Ten lék v ní našel
Kdo na plíce churaví
Toho čajem uzdraví
Divizna vzrostlá
Jako žena plnoletá
Tak velká a krásná je
Divizna velkokvětá
...je krásně urostlá! myslím, že je to lichotka u každé ženy...;-)tak proč ne u divizny...
18.08.2023 17:03:57 | Marten
Tak, diviznu už máš, a teď zbytek herbáře. Byla by to pěkná sbírka. Báseň se ti povedla. :-))
18.08.2023 13:17:24 | Kan
verbascum je boží zázrak
18.08.2023 10:39:50 | stormeater
Nechoď na mě s latinou :-). Ale věřím ti :-)
Jak asi přišla k názvu? Verba jsou slova. Cum je s. Tajemné.
18.08.2023 11:33:22 | kozorožka