Čeřina
Ej, mezi břehy čeřina,
leží tam sama dívčina
a místo těla písek má
a místo muža písek má.
Leží tam, leží tisíc let.
Se zemú tvoří jeden svět.
Vlnky se na ňú prohání,
zkameněla v tom čekání.
Bosá já chodím čeřinú,
neměnila bych za jinú.
Srdce mé, to je z písku květ
a mezi břehy celý svět.
Neleží sama dívčina,
mé tělo v jejím usíná
a místo něho písek mám
i já sa v kámen obracám.
A místo něho písek mám
i já sa v kámen obracám.