Kutálka hraje trauermarš,
do kopce rakev táhne koník.
Vesnický pohřeb, však to znáš,
za šňůru umíráčku tahá zvoník.
Farář se s funěním za nimi vleče,
znudění příbuzní naoko slzí.
Spěchají, i když jim nebožtík neuteče,
ztracený den je mrzí.
Obstoupí jámu a vyčkávají.
V tichosti tu stojí spolu.
Farář se modlí, mrtvému tu jeho hrají
a než bys mrk, už ho spouští dolů.
Každý svou hrstí přispěje,
zamáčkne slzu a nosem popotáhne.
V podvečer vánek zavěje,
po chladném pivu mnohý s chutí sáhne.
A tak se otočí a pospíchají
do hospody, ke smuteční hostině.
Tady pak na nebožtíka vzpomínají,
a soustrast vyjadřují jeho rodině.
Smutná to povinnost ... Ale na dědině to má přece jen své kouzlo ...
05.09.2023 05:28:55 | MatyhoZmaty
Tam to berou tak, jak to v životě chodí. Dnes jsi tady a zítra tam. Nedělají z toho divadlo. Tak jsem to v dětství zažíval. Na hřbitov je doprovodil smuteční pochod a ze hřbitova se šlo v rytmu polky. :-))
05.09.2023 10:09:26 | Kan
Zažila jsem u tchána. Už bych ten průvod nikdy jít nechtěla a bylo to opravdu hodně psychicky vyčerpávající..po celý den.
Báseň z vesnických obrazů..
zvyky a tradice se nemění.
Pojal jsi ji v humorné .;)
Ty obrazy i tak vlastně někdy jsou
když se na ně dokážeš pak podívat
s nadhledem..trpkost je ironie do živého
Hezký večer Kane:)
04.09.2023 22:01:20 | jenommarie
Rád se dívám na svět z té veselejší stránky. Když to jde. Přeji příjemný zítřek.
04.09.2023 23:14:33 | Kan