Podivná směsice lidí,
jeden je alkoholik,
druhý sotva vidí
a dívka s nimi, bývá ustrašená.
U jednoho stolu sedí,
mají hlad a žízeň k tomu;
kde vzít mincí pár ?
Ten poloslepý ještě není stár,
kolik mu je, druzí se nedovědí,
on to neví sám.
Hladově do výkladů hledí,
jeden má žízeň a druhý hlad,
dívka má strach se podívat.
Osud je semlel spolu,
životem se plouží
a u jednoho stolu,
po čemkoli touží.
Žijí v temném stínu,
a pro dnešek jen,
vždyť budoucnost zítřek nemá.
Komu připsat vinu
za zmařený sen ?
Otázka v očích dívky – němá,
opilý blekotá,
něco o cestách života,
sám sobě, však, nerozumí,
dívku svírá strach.
Opilec klopýtá, slepý jej vede,
dívka za nimi sbírá prach.
svíravě děsivé...
14.09.2023 19:25:27 | annanymsová
Chtěl jsem zachytit bezvýchodnou beznaděj a jestli se to povedlo, pak jsem spokojený. Děkuji za komentář.:-))
14.09.2023 19:37:10 | Kan
Tohle je parádní a je to vlastně ne neobvyklý příběh...
12.09.2023 19:44:19 | Koala
K básni mě inspiroval Villonův současník Hans Sachs. Děkuji za komentář. :-))
12.09.2023 20:14:20 | Kan
Tak to se ti hodně povedlo, Kane!
Super!
10.09.2023 10:29:20 | Žluťák