Za vína džbán dám duši,
huláká a do stolu buší
opilý starý voják.
U stolu vstává, šavli tasí,
vidiny má a slyší hlasy
opilý starý voják.
Za jeden příběh sklenici vína,
přisedne holka, a zítra jiná
potěší vojáka.
Od šenku k šenku cesta se táhne,
džbán vína, po kterém prahne,
potěší vojáka.
To válka z člověka udělá,
zničí ho a zblbne docela:
vidíš ho chudáka ?
Pak v putykách rve se a pije,
jak potkani ve špíně žije:
vidíš ho chudáka ?
Vidíš ho chudáka !?