Měl jsem Vás, má milá, poslechnout,
a svévolný tak, neměl být,
však musíte mě pochopit,
chtěl jsem se dostat z Vašich pout.
Já vím, že bez Vás nejsem nic,
a s životem si nevím rady,
bez Vás, že bych už zemřel hlady,
a nejsem gróf, ale rytíř z Nemanic.
No,tak mě máte tady ve vší parádě
s tím, co nepatří mi a moje nebylo.
Hlavu neskloním: to by se vám líbilo,
a spát budu ve stanu, za domem, v zahradě !
Co to zas děláte, vždyť všem jste jen pro smích,
v Prosinci ve stanu spát; Vy sníte ?
Večer, u krbu, všechno mi, hezky, vypovíte;
a spát budete doma, ať Vás mám na očích !