Tvá ruka je studená,
jako smrt by na mě sáhla,
a v kostech mi zapraštělo.
Teplé víno by to chtělo,
možná grog
a trochu másla do něj.
Nahřej si ruce na topení,
vidíš, víno už pění,
je hotovo.
Za oknem mlha a smog,
po okně kapka vody stéká.
Po zdi už teče řeka
a vlhké parkety se vzdouvají a bouří.
Venku podzim zakopává
o zbytky léta.
Poslední vlaštovka mává,
cestou do teplého světa,
ani se neohlédne.
Slepice závistí zbledne.
V závanu větru listí padá,
zahradník kupí je na hromadu,
na chvíli rovná si záda
a dívá se na zahradu.
Náhle ho ovane chlad,
kdyby tak, teplé víno...
sám sebe pochválí za nápad;
ale, kde brát...?
Stmívá se, vrací se domů,
tam u těch stromů - bydlí.
Ve dveřích žena ho čeká,
jej políbí a pohladí po tváři...
Tvá ruka je studená,
jakoby...