Anotace: ...
Pátého října umírala labuť na Hlávkově mostě
vprostřed silnice,
život kolem čpěl tou nénií tuze pomalou,
odcházející krása, Ta bolí přece nejvíce,
někde mezi Tebou, mnou a samotou.
To vlídné jitro, tak křehké, plné smrti,
Vltava svým proudem psala další děj,
jak z osudu svého často tiše odříznuti,
jak z života urodí se mnohdy naše beznaděj.
Pátého října umírala labuť na Hlávkově mostě
a já si přál dát být,
že život mezi Tebou, mnou a samotou,
ten, že nechci nikdy opustit.