Stál jsem jen tak u okna.
Svaly hromu, záblesky blesků
a pramínek deště na skle.
Bouřka praskla zvoněním.
Zvuk deště, hra ohně,
vítr odrážel rachot hromu.
Volal někam - do dálky.
Ze strun harfy se ozval
hluboký, silný zvuk.
Záblesk ohně!
Spláchl melancholii.
Lavina zvuků, vítr ve skle.
Propletený, naplňující svět.
Všechno zmizelo - okna se otevřela,
cítil jsem se v letu!
A zvuky strun se snadno vplétaly
do reptání blesků a zvuku deště.
Odpovídaly s potěšením v duši
a volaly mě sebou.
Dívka v bílém, jako Anděl,
se dotýkala třesoucích strun,
krásně a odvážně
vedla duet s Přírodou!
Hrála oddaně,
s hlavou zakloněnou dozadu.
Publikum tleskalo,
když její ruka vyletěla do vzduchu,
a pak dopadla na struny.
Zvuk strun...
Jako můry se třepotaly její ruce,
bezhříšnou bělostí vábily...
A vítr, zprvu šílený,
utlumil svůj dech, stal se poslušným.
Zvuk harfy se proplétal
z už sotva slyšitelným šepotem deště.
Zvuky za oknem utichly,
sonáta mi zůstala v paměti.
*********************************
Autor: William Hoare (1707–1792)
Dílo: Lady Frances Seymour Conway (1751–1820), Countess of Lincoln
Galerie: University of Nottingham
Taky nezapomenu... i já si tohle uložím do paměti, mám ráda tišení živelného... všechny ty fáze, to je mocné, mocné jako příroda, jako city, emoce...líbí se mi velmi tohle dílko:.)**
13.03.2024 12:45:44 | cappuccinogirl