modré nebe žluté pole

modré nebe žluté pole

takto si představovala boha
jedna dívka ze čtvrté třídy

 

jednou kdysi za nového dne
mi jistá žena vyprávěla –

člověk je od přírody zvědavý
chce se dotknout tajemství
odhalit svou budoucnost
lepší je ale znát přítomnost
začíná hned po ránu
pohledem oknem na oblohu

je však tolik otázek
cesta k Marsu je mlhavá
jak se tam pohybovat
stane Číňan na Měsíci
budeme se dožívat 120 let
začnou rostliny světélkovat
aby je někdo konečně zalil
vyrostou ryby dvou oceánů
do desítinásobné velikosti

roboti menší než lidské buňky
proplouvají krevním řečištěm
a napravují defekty přírody
co znepřátelené národy
náboženstvími a kulturou
odhodlají se někdy lidé hledat víc
co je spojuje než rozděluje

jak se změní svět
v němž se stane rozhodující
síla a prozíravost
jediné supervelmoci
dojde rozvojovým zemím
trpělivost a zahájí útok
zatřese se Evropa v základech
přeorientují lidé své myšlení
víc na druhé než na sebe

záleží jen na nás
k čemu dojde v budoucnosti
jak dokážeme přijímat radost
a dělit se s druhými
žít s duchem entusiasmu
Enthos znamená Bůh v tobě
nadšení nás podrží
v krušných chvílích –

tak tohle mi řekla
tenkrát na balkoně
byla úplně nahá
jak se ještě nevzdala
právě prošlé noci
před námi modré nebe
pod ním žluté pole
a středem jako symbol
vedla cesta do daleka

 

a takto si já představuji duši
vypadá trochu jako galaxie
nebo výbuch supernovy

 

 

Autor kvaj, 03.05.2024
Přečteno 55x
Tipy 5
Poslední tipující: Jeněcovevzduchukrásného, Psavec, mkinka
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

ostré zuby a krvavé ruce...asi si dítě četlo Starý Zákon :)

17.05.2024 12:09:59 | zase já

Boha si nedokáži představit, snad jen to, že je Všudypřítomný.Pěkně napsané a ten holčičí obrázek:-)))

14.05.2024 18:14:23 | Jeněcovevzduchukrásného

Také si boha nedokážu představit. Děti však dovedou vše, ten obrázek je úchvatný.

15.05.2024 10:55:19 | kvaj

Čaroděj Dobroděj :-)))

17.05.2024 12:06:47 | Jeněcovevzduchukrásného

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí