Prolog
Já nikdy nebyl myslitel,
leč mívám svoje chvilky,
kdy zvládnu dohrát solitér
bez rady od maminky...
a zrovna dnes jsem dozajista
ve hvězdách vyčet osud lidstva
... a že není zrovna veselý,
ani samy hvězdy nezmění...
Hvězdy
Jistě nejsem osel první,
co osud v hvězdách hledal,
já ho našel a teď mě mrzí,
že jsem to vůbec dělal.
Našel jsem tam malou hvězdu,
řekl bych malé škvrně,
co hřála celkem v poklidu,
než všechny svoje zdroje
energie vyčerpala,
a pak jen tiše vyhasla.
Našel jsem též hvězdu střední,
co zářit se moc snažila,
než zkřížila jí cestu větší
hvězdo-lačná potvora,
žádná bitva neproběhla,
prostě větší menší pozřela.
Pak jsem našel hvězdu velkou,
co bouřila jak šílená,
pyšnila se prosperitou,
stále více sílila,
až získala tu silu pravou
a sama sebe zničila.
Civilizace
Teď přejděme už k mé prognóze:
když z hvězd jsme se prý zrodili,
ctíme zřejmě stejné vzorce
a stejné hvězdné manýry,
co nutí nás, a to celkem lehce,
řítit se do záhuby!