Bedle
Dočkali jsme se…
Těch talířů rozházených na louce…
Teď jen z kopce, do kopce
vlevo, vpravo
košík, taška
jedna, druhá…
A to jsme teprve vyšli z domu.
Ani do lesa jsme nedošli.
Říkali nám, že rostou…
Dnes jsme mohli jít i s kosou.
Takové žně, a ta vůně kolem…
V hlavě otázka… Co s tím?
Určitě řízečky, něco usušit.
Co takhle gulášek…
Stonky přece nevyhodíme
hranolky z nich urobíme…
Plné bříška,
omluva jim dneska.
Opravdu to byla
mňam, tuková pecka.
Zítra ještě gulášek
moc se na něj těším.
Nebude to tučňáček
už jen lehce zhřeším.
Milujem les, huby potulky,
Ako uchovať bedle na zimu
Každý, kto sníva o tom, že si počas zimných popoludní vychutná chuť lesných húb, by mal premýšľať o ich uložení do pohárov. Marinovanie bedlí je výborným riešením, ktoré vám umožní zachovať ich mierne orieškovú chuť dlhšie. Príprava marinády je veľmi jednoduchá - stačí očistené huby uvariť a potom zaliať horúcou octovou marinádou s bylinkami. Takto pripravené bedle sú pripravené na konzumáciu už na druhý deň a ich chuť sa časom stáva hlbšou a zaujímavejšou.
Ak nemáte čas alebo chuť pripravovať poháre, môžete bedle jednoducho zamraziť. Nezabudnite ich však pred vložením do mrazničky dôkladne očistiť kefkou a osušiť. Ak zmrazíme mokré alebo vlhké huby, môžu sa stať gumenými. Zmrazené bedle si zachovajú svoju chuť až osem mesiacov. S takouto zásobou ľahko vydržíme do ďalšej nádielky našich obľúbených húb.
Nezabúdajte však, že surové bedle rýchlo strácajú svoju čerstvosť, preto by sa mali spracovať do jedného dňa. Ak potrebujú chvíľu odpočívať, nechajte ich v otvorených nádobách s prístupom čerstvého vzduchu.
14.10.2024 07:14:46 | IronDodo
Díky za tipy. My letos i bedle sušili, rozdrtili na prášek a ten budu dávat do omáček, pod maso na dochucení. Jinak z bedliček mám nejraději řízeček. Pěkný den přeji a děkuji za hezký komentář.
14.10.2024 07:26:06 | Marťas9
...nádhera...;-)mám je nejraději smažený na másle, jemně osolený...mňam.
27.09.2024 21:36:40 | Marten
Díky moc za komentář, je vidět že je tady spoustu mlsných. Měj se hezky.
28.09.2024 04:50:23 | Marťas9
Mari odpol si skočíš...??? Ty bláho, vím, že houbaři neprozrazujou svý místečka, ale ..zatra já fakt žiju blbě, u nás ten Houbovous nějak málo plive:-))) Ach jó...Pro mně je řízek z bedly úplná svátost:-)
27.09.2024 11:47:30 | cappuccinogirl
žiju v ráji ;) mimochodem, bedly mi právě rostou i na zahradě, v létě zase velké pýchavky, takže na řízky je pořád něco. Ale skočím si na louku na kopec
27.09.2024 13:04:37 | zase já
já se právě přecpal řízkama. Odpol si skočím na další na sušení a zítra do polívky
27.09.2024 11:36:10 | zase já
No řízečky to je topka, ty z bedli musí byt, poprvé jsme zkoušeli hranolky z nožiček. Bomba. Dneska jsem vařila gulášek, taky byl moc dobrý...
27.09.2024 14:23:00 | Marťas9
Téda to je krása...
Oko moje jásá
Bedla to je papání
Co do úst mi sliny nahání...
Mňam
Chuť mám
Na bedlový řízečky:-)
Tohle dílečko jó potěšilo.
Rozmlsala jsi mě, Marťásku :-)*
27.09.2024 10:52:00 | cappuccinogirl
Děkuji moc za krásný komentík, ani nevíš jak jsme s dcerou létaly po louce a pokladaly ty krasavice bedly do košíku a tašek, ještě že jsem je sebou vzala. Každý říkal že ještě mic hřibu neroste. V lese fakt jen tři křemenáče, bedle na louce to zachránili.
27.09.2024 14:20:34 | Marťas9