Obraz můj
v běžící se vodě vlní:
poroučím řece - stůj !
Ona příkaz, ten, nenaplní.
Řeka si poroučet nedá,
nesvážeš ji - ona ví:
svou cestu si hledá
a nic ji nezastaví.
Obraz můj s sebou si vzala,
i další si vezme zas.
Může-li, snad se i ptala:
v hukotu, její, zanikl hlas.