Pán tohoto zaměstnání
představuji si
miluje všechny druhy krajiny
od hor po kotliny.
Dobývá prohlubní, údolí i kopců
víc horkých než chladných
pomocí svých tajných geografických vzorců
koná tak v zahradách i hloubi temných hvozdů.
Měří mé hloubky, výšky a sklony
nástroji topografickými
neopomene pak zaměřit i schody
výsledky dostaví se pohyby táhlými.
Ví, kudy teče řeka odtátého sněhu
zná měkké zrádné mokřiny
má mou plnou důvěru
i při zdolávání těch nejvyšších vrcholů.