Máj

Máj

Anotace: 16. listopadu 1810 se narodil Karel Hynek Mácha

Oldřich Kulhánek - K.H.Mácha

 

16. listopadu 1810 se narodil Karel Hynek Mácha

 

 

 

tam v dávných dobách psal jste svoje dílo

dnes každý zná je skoro po paměti

o oblacích nad zemi, v níž je milo

srdce jste vložil do kytice květin

 

do veršů, které láskou k vlasti voní

vy Karle Hynku, symbolem jste jara

a navždy v uších Čechů jasně zvoní

jak píseň babiččina, krásná, dobrá, stará

 

...tam na své pouti pozdravujte zemi...

ta slova dodnes zvučí láskou k světu

...vlasť jedinou, i v dědictví mi danou...

dojetím verše jeden s druhým pletu

 

Radobýl mocný, kde jste často seděl

na očích mívám, na vás vzpomínaje

a jako vy jsem na město krásné hleděl

a za ním krásné české rodné kraje

 

dík za tu krásu, za dojetí, slzy

za lásku v slokách neskutečně vřelých

které se nikdy, nikdy neomrzí

i když jsou vlastně jen o lidech zemřelých

 

 

 

Autor zase já, 15.11.2024
Přečteno 62x
Tipy 40
Poslední tipující: Dejvis, Dreamy, IronDodo, Sonador, kozorožka, jort1, Higeki, Sid, cappuccinogirl, nehledaná, ...
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
líbí

Skvělé:-)

18.11.2024 09:04:14 | Dreamy

líbí

Vlastenectví bohužel vychází z módy

16.11.2024 20:41:48 | janewe

líbí

Dík za slova lásky
Která jsi nám dal
Pro mě jsi i budeš
Všech básníků král :)

16.11.2024 20:17:34 | kozorožka

líbí

Krásné připomenutí..

16.11.2024 08:08:26 | Sid

líbí

Pěkná poklona panu Básníkovi

:)

15.11.2024 12:05:13 | šuměnka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.2 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí ⋅ Osobní údaje ⋅ Provozovatel