Čardáš samoty

Čardáš samoty

V izbe visí ticho

ako starý záves na okne

čo nevládze zadržať vietor

 

z ulice zaváňajú

lúdivé tóny čardáša

tóny huslí neisté, no ostré

ako krok na popraskanom chodníku.

 

Lampy svietia,

len aby ospravedlnili tmu

svetlo sa šíri nesmelo

rozplýva sa na dlažbe

v teplých slzách 

 

sedím

a stolička vrzgotom

zapĺňa moju samotu

neúplnou pesníčkou

chýba jej refrén

 

hľadím do večera

a ticho ma oblieka

šepká mi slová,

ktorým nerozumiem

ako reči

starých maďarských huslí

 

samota sa valčíkom mení na čardáš

zrýchľuje môj dych

až na koniec notácie

neostane už nič

len pokoj

a noc.

Autor Pettie, 17.11.2024
Přečteno 41x
Tipy 16
Poslední tipující: jort1, cappuccinogirl, IronDodo, Psavec, Ondra, karolinakarol, Iva Husárková, zase já, Ž.l.u.ť.á.k., Sid, ...
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
líbí

vrzgot mi nadchnul

18.11.2024 11:07:57 | jort1

líbí

Samota je smutná, ale ve spojení s čardášem dostává jiný rozměr. Až se budu cítit sama a osamělá, musím si na ten čardáš vzpomenout. Moc hezké.

17.11.2024 10:45:20 | karolinakarol

líbí

Pekné, páči sa mi to veľmi..

17.11.2024 06:40:03 | Sid

© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.2 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí ⋅ Osobní údaje ⋅ Provozovatel