Chtěl bych obvázat tvé rány
a kosti, které zpřelámány;
tvůj šat rudo-bílý
a modré vlasy víly
znovu vyžehlit,
by vzpřímeně stál lid;
pro tebe bych vzdal se krve svojí
a doufal bych, že zranění se zhojí;
chci s tebou usednout pod rozkvetlou lípu;
ať navěky zní chorál z vrchu Řípu;
ať mezi vrahy provždy šíří paniku
válečný křik Václava a jeho jezdců z Blaníku;
však své žití odevzdalas' brzy
a mně zbyl jen pláč a slzy