DANE
Do rozpočtu prúdia dane,
príťažlivo cinkajú,
mafia sa vrhá na ne,
už v ich vreckách spinkajú.
Bedač v práci lopotí
od rána až do noci,
litre potu vypotí,
márne čaká pomoci.
Štát sa správa ako straka,
schmatne všetko, čo vidí,
pripomína zlého draka,
prechmaty však nevidí.
Polovicu zo zárobku
strhne razom bezcitne,
vzlykajúci pri náhrobku
z eufórie precitne.
Z tých pár eur čistého
umenie je živoriť,
niet pokoja istého,
čo ti budem hovoriť.
Tempo práce stále stúpa,
stagnuje však odmena,
oj, ty bedač, či si hlúpa,
stádovitá, bez mena.
Zamestnanec, plať len viac,
dri od svitu do mrku,
úsmev v tvári mizne chtiac
zo žitia s nožom na krku.
Množstvo druhov poistenia
platiť v rámci odvodov,
obrovský tlak zneistenia
zo zlodejských prevodov.
Miesto výplat pôžičky
ponúkané na konzum,
propagandy trošičky
sabotážou na rozum.
A väčšina iba stráda,
neraz klesá na duchu,
z pocitu, že samá zrada
visí kolom vo vzduchu.
Ten súčasný systém daní
umožňuje podvody,
spravodlivosť iba haní,
k únikom v ňom návody.
Nadnárodné chápadlá
tunelujú rozpočty,
spodná vrstva prepadla
pre chladnokrvné výpočty.
Cez čudné schránky po svete
pretekajú tučné zisky,
hanba veľká, poviete,
vykazujú profit nízky.
Rôzne vratky dépéhá
šité čertom na mieru,
smrdí podvod, kuleha,
štát len svedkom premiéry.
Korporácie vznešené,
kancelárie právnické,
v podozreniach riešené,
sebaisto stoické.
Plné kufre peňazí
poskrývané v cudzine,
kto tie toky prekazí
mafiánskej rodine ?
Systém ďalej prosperuje
zabehane po starom,
tok peňazí nasmeruje
cestou k správnym chotárom.
Po zlodejskom záťahu
hviezdny život v luxuse,
kontrolóri na ťahu
v objasnení pokuse.
Rozpletajú pavučiny,
vedú kamsi vysoko,
za všetky tie hriešne činy
udelia trest naoko.
Či je možné veci zmeniť,
zakročiť v nich účinne,
alebo len večne peniť,
prizerať sa nečinne ?