Stromy
Anotace: inspirováno procházkou kolem Valdštejnské lodžie na Jičínsku...
Lavička zahalená v mlžném oparu
a utajená cestička z písku,
ukrytá pod listy barvy cihel.
Mohutné staleté stromy
ještě nenechaly spadnout
k zemi celý svůj šat
a své koruny,
místy stále plné
podzimně zbarvených listů,
zvedají hrdě k oblakům.
Sálá z nich síla
a paměť dávnověku.
Stačí dotknout se kůry,
jemně přivřít oči...
a vítr přináší z dáli
dusot koňských kopyt,
listí padající k zemi
se snáší v rytmu barokních tónů,
zní hudba,
která bavila samotného
Alberta z Valdštejna.
Zní i ženský smích,
jemný jako zvuk zvonečku
nebo cinkot rolničky...
Najednou není zima,
i když zalézá pod nehty
a je cítit ta obrovská síla
uschovávaná v kmenech stromů
po mnoho desítek let.
Stačí hlavu zvednout
k nebi z korun kaštanů,
javorů, buků a modřínů
a zhluboka se nadechnout...
Oddat se tajemné energii,
kterou nás obklopují,
nechat si pročistit mysl
... splynout s ní ...
Přečteno 611x
Tipy 28
Poslední tipující: drsnosrstej kokršpaněl, WhiteSkull, kouzelníček, Holis, vodnař, Belmon, adida, jedam, Psavec, enigman, ...
Komentáře (9)
Komentujících (9)