Cesmína II
Anotace: ...byla jsem požádána o "zahradnický" psaní, tak tady je jedna starší básenka, doplněná a rozšířená...
Jedovatá i léčivá,
celý rok krásně zelená,
posvátná rostlina starých druidů...
Symbol života věčného,
má v sobě cosi skrytého,
s tou dámou seznámit se půjdu...
A cesmína mi vypráví,
že proti ďáblu ochrání,
krb domova vyčistí od zlých mocí...
Když někdo kašlem churaví,
svými listy ho uzdraví,
už po staletí patří k dlouhým zimním nocím...
Do koupelí se přidává
odvar z listů, co uspává,
odpočinek se znavenému tělu dopřát snaží...
Plody pro ptactvo k svačině,
tak v přírodě dík cesmíně
přežijí zimu ti, co se jim jinak těžko daří...
Na držadlo konve čajové
své dřevo ráda věnuje
a listy na korunu pro zimního krále...
I do písní se prolíná
keř s něžným jménem cesmína,
je tou, o níž se vyprávějí báje...
Přečteno 455x
Tipy 38
Poslední tipující: kavec, Žqáry, Martyn, Nút, jedam, Hančí, kouzelníček, BARBYE, Marfuša, spare, ...
Komentáře (13)
Komentujících (13)